Да научим детето да се храни

Гответе заедно

Включвайте децата в приготвянето на храната. Всяко дете се радва да прекарва повече време с вас и да ви помага. Когато участва в готвенето, детето по най-лесния и естествен начин може да разбере какво означава добра и свежа храна и колко важна е тя за здравето на всички, които са около него. Оставете го да изследва плодовете и другите продукти на масата или плота. За него това е като да бъде на изследователска експедиция в нови, невиждани страни. Допълвайте опита му, като му обяснявате за тях – от къде произхождат, как стигат до нас, интересни факти и т.н. Когато синът или дъщеря ви участват в приготвянето на храната, е много по-вероятно да бъдат още по-мотивирани да я ядат след това. Създавайте вкус, навици, култура на хранене и предавайте важни умения. Например, докато слагате лъжица мед в чая, обяснете на детето си и направете сравнение, че слагате по малко, за да може то да се наслади на всички вкусове, и обратното. По този начин детето ви лесно ще разбере, че във вредните храни се слага по много захар (или сол), за да се скрие колко безвкусни и вредни всъщност са те.

Презентирайте храната

Неслучайно много известни шеф-готвачи казват, че човек се храни и с очите си. Когато храната изглежда вкусна и е красиво поднесена в чинията/купата, то тя ни подтиква да я опитаме. Не се учудвайте, ако детето ви откаже да яде нещо вкусно, ако ястието изглежда зле. Представяйте и поднасяйте храната по различен начин – развихрете въображение! Може да плуват пиратски кораби, да се крият лисичета, да летят пеперуди…

Що е щастливо тяло?

Обяснете на детето си, че има храни, които дават енергия на тялото и други, които я крадат. Давайте му примери, в които когато се храним с полезни храни се чувстваме добре и здрави, имаме сили и настроение. Но му давайте и сравнителни примери, че когато се храним с вредни храни, тялото ни губи сили, чувстваме се като болни и отпаднали и вече не сме весели и засмени.

Домашен театър

Чрез театъра децата учат много бързо и възприемат и осмислят света много по-лесно. Влезте в роля и разиграйте ситуация, в която детето ви да види как вредните храни действат на тялото. Драматичното изкуство е много емоционално, децата съпреживяват, разбират и лесно запомнят посланията, които искате да им предадете. Измисляйте смело истории – за рицарят Картоф, който спасил принцеса Целина от проклятието на злата фея Кренвиршка, или за небивалите приключения на Грахчето от полето до супата.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply